Talk - Learn - Discuss, Join Sunbird Culture Club

Chinese karakters-2 vorming

De meeste Chinese karakters zijn de combinatie van de betekenis, vorm en uitspraak van het karakter en kunnen daardoor meer inhoudelijke informatie tonen die kamperen met het alfabetische schrift. Dit is een van de redenen waarom veel mensen dol zijn op Chinese karakters en de verhalen erachter. Mensen vinden Chinese karakters geweldig en leren ze graag schrijven. Karakters leren schrijven is leuk en kan mensen helpen ze te onthouden en te gebruiken. Aan de andere kant vereist het schrijven van Chinese karakters veel oefening en doorzettingsvermogen. Dat is uitdagend. Chinese karakters kunnen worden ingedeeld in vier hoofdcategorieën met betrekking tot hun basisvorming. Klik om meer te lezen


Chinese karakters-1 evolutie

De Chinese karakters zijn een van de oudste schriftsystemen ter wereld en de meest gebruikte tekst ter wereld. Chinese karakters hebben een lange geschiedenis en hebben verschillende vormen gehad in de ontwikkeling. Wanneer en hoe worden Chinese karakters gemaakt? De laatste editie (12e, 2020) van "Xinhua Dictionary" verzamelt meer dan 13.000 karakters, er zijn zoveel Chinese karakters! Maar, hoeveel Chinese karakters beheersen mensen gemiddeld? Hebben Chinese karakters speciale functies? We zullen onze gedachten over deze vragen met u delen in deze kennisreeks van Chinese karakters. Klik voor meer.


November 11: 
Singles' Day en Double 11

Zojuist is het dertiende 'Double 11 shoppingcarnaval' (双十一购物节 Shuāngshíyī gòuwù jié) voorbij. Kopen kopen kopen! Mǎi Mǎi Mǎi 买买买! was voor velen een must, geen reden vereist. Zowel Alibaba als JD hebben dit jaar 2021, een nieuw record in omzet bereikt. Oorspronkelijk associeerden sommige studenten op de campus de vier Arabische cijfers '1' met vier gladde stokjes en daarom noemden ze de datum 11 november 'Singles' Day' Guānggùn jié 光棍节. Klik voor meer.

 

November: 'Thanksgiving' in Chinese cultuur

Thanksgiving Day (Gǎn'ēn jié 感恩节) is afkomstig uit de V.S. In 1863 riep de Amerikaanse president, advocaat en staatsman Abraham Lincoln Thanksgiving uit tot nationale feestdag. In 1941 wees het Amerikaanse Congres elk jaar de vierde donderdag van november officieel aan als "Thanksgiving Day". De Thanksgiving-vakantie duurt over het algemeen van donderdag tot en met zondag. Dit jaar (2021) valt Thanksgiving op 25 november.

China heeft weliswaar geen specifieke dag als Thanksgiving Day, maar heeft wel zijn eigen "Cultuur van Dankbaarheid" (Gǎn'ēn wénhuà 感恩文化). De cultuur van dankbaarheid in China heeft een lange geschiedenis. Klik voor meer

 

Oktober:   Dubbel negende feest - met een beroemd gedicht van WANG Wei 
Het Double Ninth Festival (Chóngyángjié) is een traditioneel Chinees volksfeest. Het feest wordt gehouden op de 9e dag van de 9e maankalendar, in 2021 valt Chóngyángjié op 14 oktober. Het getal "negen - jiǔ 九" is een yáng 阳-getal volgens het "Book of Changes - I-Jing 易经" en "negen-negen" - twee yáng-getallen samen, het wordt dus "Double Ninth - Chóngyáng" genoemd". Mensen toen geloofden dat negen-negen (jiǔ-jiǔ) Chongyang, een gunstige dag was. Klik voor meer

Xinhua Dictionaly

Vandaag willen we u een klein, maar zeer belangrijk boek voorstellen dat is ontwikkeld parallel met de oprichting van Nieuw China: Xinhua Dictionary - "Xīnhuá zìdiǎn 新华字典". "Xinhua Dictionary" is het eerste moderne Chinees-Chinese taalwoordenboek in Nieuw China. In 1948 kwamen vijf professoren van de Universiteit van Peking bijeen in een eenvoudig huisje in Peking, nog steeds gehuld in geweervuur, en bespraken ze met veel enthousiasme en opwinding, een modern Chinees woordenboek. Ze weten dat een klein en betaalbaar woordenboek essentieel is voor de alfabetisering en ontwikkeling van China. Ze weten dat de alfabetiseringsgraad in China rond 1911 slechts ongeveer 1% is... klik om meer te lezen.


September: Het Mid-Autumn Festival

Het Chinese Mid-Autumn Festival, dat valt op de 15e dag van de achtste maanmaand, staat ook bekend als Family Reunion Day. Volgens de Chinese maankalender (农历 Nónglì) vormen de 8e, 9e en 10e maanmaand de herfst. De 8e maand valt halverwege de herfst en de 15e dag is in het midden van de maand, vandaar de naam "Mid-Autumn Festival". Dit is een tijd waarin het hele gezin graag samenkomt om de volle maan 圆月 Yuán yuè te bewonderen, en om heerlijke maancakes (月饼 Yuèbǐng) te eten. In 2021 valt het Mid-Autumn Festival (中秋节 Zhōngqiū jié) op dinsdag 21 september. Klik om meer te lezen.

 

De Gulden Middenweg 中庸 Zhongyong
Wanneer we het hebben over Zhōngyōng 中庸, denken veel mensen dat het verwijst naar 'Ga niet tot het uiterste, dring niet te veel aan, beledig niemand, neem een tussenoplossing - dus blijf middelmatig'. Maar wat betekent de ‘Gulden Middenweg’ eigenlijk? Volgens de diepgaande studie van de heer Hua, een beroemde geleerde en een strikte beoefenaar van het confucianisme, is de Gulden Middenweg absoluut geen middelmatigheid, maar juist de perfectie, de ultieme en onvoorwaardelijke perfectie. Klik om meer te lezen.

Spreekvaardigheid: Vijf oefeningen om de spreekvaardigheid in het Chinees te verbeteren

Tijdens ons recente forum op 9 augustus jl. hebben de deelnemers samen verschillende oefeningen en tests gedaan om de verbale vloeiendheid te testen en te trainen. De oefeningen werden erg nuttig bevonden. Daarom hebben we een video gemaakt om onze goede praktijken met u te delen. Klik s.v.p. hier deze video te bekijken.
Wij hopen dat de oefeningen je zullen helpen om je verbale vloeiendheid te vergroten.
 
Hoe de verbale vloeiendheid in het Chinees te trainen?

Heb je ooit zo'n situatie gehad dat je gewoon niet op de woorden kon komen die je wilde uiten op het moment dat je ze nodig had? Later komen de woorden probleemloos in je op. Dit heeft normaal gesproken iets te maken met je verbale vloeiendheid.
Verbale vloeiendheid is een cognitieve functie die het ophalen van informatie uit het geheugen vergemakkelijkt (Encyclopedia of clinical neuropsychology). Met andere woorden, verbale vloeiendheid is het vermogen om soepel te spreken zonder te stoppen en te aarzelen, dus door de juiste woorden op het juiste moment en in de juiste context te krijgen. De twee meest voorkomende parameters zijn: 1) semantische vloeiendheid en 2) fonemische vloeiendheid.
Onderzoek van neuropsychologie en taalwetenschappen suggereert verschillende tests om de verbale vloeiendheid te onderzoeken. De test en enkele oefeningen ter verbetering van de verbale vloeiendheid willen we graag samen met jou uitproberen op maandagavond 9 augustus, tijdens ons tweemaandelijkse forum, welkom om mee te doen. Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Idioms: Wat en waar is het ‘duurzame mes’ in jouw leven? - zoals het mes van Kok Ding
Verlichting van een Chinees idioom '庖丁解牛Páo Dīng Jiě Niú' uit Zhuang Zi, één van de belangrijke representatieve persoon van het Taoisme van de voorafgaande Qin-dynastie.
Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

De culturele cirkel van Chinese karakters 汉字文化圈 Hànzì wénhuà quān

De Culturele Cirkel van Chinese Karakters (hierna: CCCC), ook wel de Sinosfeer, de Sinische wereld of de Sinitische wereld genoemd, verwijst naar delen van Oost-Azië en Zuidoost-Azië die in de geschiedenis zijn beïnvloed door China en de Chinese Han-cultuur. Het verwijst ook naar de omringende landen of naties die zijn gekoloniseerd door de Chinese keizer of die in de geschiedenis eerbetoon hebben gebracht aan China. Algemeen wordt aangenomen dat de CCCC de volgende landen omvat: China, Noord-Korea, Zuid-Korea, Japan (inclusief het oude Ryukyu-koninkrijk), Vietnam en Mongolië. Klik hier om de hele blog te lezen.

 

Chinese stad Chongqing - De leiding van de Communistische Partij

Weet jij welke stad de grootste stad van China is? Heb je gehoord van de bijnaam 'Bridge Capital' van China?
Ja, het is Chongqing, mijn geboorteplaats Chóngqìng 重庆: een stad met culturele aantrekkingskracht en een land met natuurlijke schoonheid!

Honderd jaar geleden, op 1 juli, werd de Communistische Partij van China opgericht. 100 jaar zijn verstreken, onder leiding van de partij heeft de volksrepubliek in alle opzichten grote prestaties geleverd. China is een gematigd welvarende samenleving geworden. Dat is een enorme bijdrage aan het eeuwfeest. Ik kan het voelen door de enorme veranderingen in Chongqing.

Chongqing betekent letterlijk: ‘dubbel feest’, klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Juni: Het Drakenbootfestival, Qu Yuan en Chu Ci 楚辞

Duan Wu Jie 端午节, populair bekend als Dragon Boat Festival, is een van de top drie Chinese traditionele volksfeesten. De andere twee zijn Chun Jie 春节 Chinees Nieuwjaar en Zhong Qiu Jie 中秋节 Mid-herfstfestival. Deze festivals zijn allemaal ethische festivals die te maken hebben met bloedverwantschap. Mensen vieren feest met gezinnen en normaal gesproken thuis.
Dit jaar valt Duan Wu Jie op 14 juni 2021. Wat doen Chinezen in Duan Wu Jie? Wat is de oorsprong van dit feest? Is er een gerelateerd boek in het Nederlands? Klik om meer te lezen.

1 juni 2021      Idioms uit 'The Analects'

1. 有教无类 Yǒu jiào wú lèi, Iedereen is gelijk in onderwijs.

Confucius was de eerste persoon in de Chinese geschiedenis die de leerrechten en kansen voor gewone mensen uitbreidde. Hij begon de eerste vakschool om mensen praktische vaardigheden bij te brengen, zoals boogschieten, koets rijden, boekhouden en schrijven, ook muziek en zakelijke etiquette. Iedereen die een oprechte leerhouding had en tien stukken gedroogd vlees als lesgeld betaalde, kon hem volgen om te leren.

2. 因材施教 Yīn cái shī jiào

3. 名正言顺 Míng zhèng yán shùn        

Klik voor de video's en meer uitdrukkingen.

Gǎnjǐn dǎ - 赶紧打 - Schiet op om je te laten vaccineren

De Gezondheidscommissie van de provincie Sichuan (China) heeft deze week een promotievideo gelanceerd om op te roepen om binnenkort gevaccineerd te worden. Het rapnummer wordt door netizens 'Vaccination Divine Comedy' genoemd en wordt snel hot. Bekijk hier de korte versie van de video, met ondertiteling van een paar belangrijke zinnen.
Klik om de teksten van het rapliedje in Pinyin, Chinees karakter en in het Engels te zien.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=EGsrmZXc6bI

      Online Forum op 14 juni, 2021

15 mei 2021:      Confucius, zijn onderwijspraktijk en leiderschap 
Confucius, 孔子 Kǒng Zǐ (551–479 v.Chr.), was een grote Chinese leermeester en filosoof uit de Lente- en Herfstperiode. Volgens de legende had hij 3000 discipelen. Hij was een veelzijdige man en met een lengte van ongeveer 1,95 meter. Hoe heeft Confucius zijn eigen kennissysteem opgebouwd? Met deze vraag in gedachten heb ik mijn studie gedaan. Confucius kon pas serieus beginnen met leren als hij 15 jaar oud was. Op basis van het gevonden materiaal zou ik willen concluderen dat hij voornamelijk aan zelfstudie deed, en dat hij de eerste autodidactische Onderwijs Master in de Chinese geschiedenis was. Voordat hij 20 jaar oud was, vond Kong Zi een 'kantoorbaan' in de machtigste nobele onderneming. Vóór zijn dertigste begon Kong Zi een vakschool om zijn discipelen de nodige vaardigheden bij te brengen om een beter leven te leiden. Klik voor het hele artikel
    Confucius werd algemeen beschouwd als één van de belangrijkste en meest invloedrijke personen in de menselijke geschiedenis. Zijn onderwijs en filosofie vormen de basis van de Oost-Aziatische cultuur en samenleving, en blijven vandaag de dag invloedrijk. De Chinese Sunbird cultuurclub zal een forum houden over Confucius en zijn leiderschap. Doe mee: maandag 14 juni 2021 19.30 uur, om te praten, leren en discussiëren.


Mei, 2021
      De Chinese volkstelling van eens in de tien jaar en het leren van de Chinese taal en cultuur

Op 11 mei 2021 kwamen er twee nieuwsberichten uit: de resultaten van de 7e Chinese nationale tienjaarlijkse volkstelling werden bekendgemaakt. De totale bevolking van China is meer dan 1411 miljoen, met 1 november 2020 als referentiedatum. China is nog steeds het meest bevolkte land ter wereld. De gemiddelde leeftijd van de Chinese bevolking is nu 38,8 jaar.
De gemiddelde bevolking van elk huishouden is 2,62 personen, waaruit blijkt dat familiehuishoudens blijven krimpen in China.

   Het andere nieuwsrapport was de televisie show van de Nederlandse nationale TV-zender NPO. De show was over het leren van de Chinese taal en cultuur in Nederland. Naar verluidt hebben meer dan 260 vwo-leerlingen op Nederlandse middelbare scholen deelgenomen aan de recente examens Chinese taalvaardigheid. Negen jaar geleden deden slechts 20 studenten dat ...
De gasten van het programma laten weten dat hun kinderen ook Chinees hebben geleerd, want China is een groot en belangrijk land en zal nog belangrijker worden in de loop van de tijd. 
Klik hier voor meer.

 

1 mei:  vandaag in geschiedenis en 996, Dag van de Arbeid

1 mei in de geschiedenis, Dag van de Arbeid, 996, Shenzhen - de 1e SEZ in China

    1 mei 1890 - de eerste Internationale Dag van de Arbeid (劳动节 Láodòng Jié) werd opgericht door de Tweede Internationale (voormalige Internationale Arbeidersvereniging) tijdens het Marxistisch Internationaal Socialistisch Congres 1889 in Parijs. Er waren belangrijke demonstraties in de jaren 1880, een ernstige en bloedende demonstratie was de Haymarket-affaire in Chicago op 4 mei 1886. De arbeiders werden sterk verzocht de werkuren te verkorten tot acht uur per dag. De oprichting van de ‘Dag van de Arbeid’ bracht een universele vredesbeweging naar voren. Tegenwoordig vieren meer dan 80 landen de Dag van de Arbeid.

    Op 1 mei 1995 heeft China het vijfdaagse werksysteem geïmplementeerd (五天 工作 制 Wǔtiān gōngzuò zhì). Wat de werktijden betreft, verscheen in 2016 een commercieel systeem 996 (Jiǔ-Jiǔ-Liù) in een groot invloedrijk Chinees internetbedrijf ...

    Op 1 mei 1980 werd Shenzhen aangewezen als de eerste SEZ (Special Economic Zone) in China. Klik om meer te lezen

 

 

 

 

Bekijk deze video om de oorsprong van ons logo te zien.

Vertelling in het Mandarijn

Zie de Engelse en Chinese
transcriptie van Blog 23 april.

 

Logo Sunbird

Vandaag is de Wereldboekendag. UNESCO heeft de Wereldboekendag opgericht om boeken, uitgeven en lezen te promoten. We willen u graag een kort leesmateriaal voorzien over de Sun Bird, de inspiratiebron voor ons logo. A.u.b. Klik hier voor de Chinese tekst, Pinyin tekst en de Engelse vertaling.


13 april 2021: Robert van Gulik

Robert Hans van Gulik (1910 - 1967) was een Nederlandse sinoloog, oriëntalist, diplomaat, vertaler en romanschrijver. Hij is geboren in Zutphen. Als zoon van een arts in het Nederlandse leger kreeg hij vanaf driejarige leeftijd bijles in het Mandarijn en andere talen. Hij studeerde aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1935 aan de Universiteit Utrecht. Robert van Gulik was vloeiend in 15 talen en was gestationeerd in verschillende landen, voornamelijk in Oost-Azië (China en Japan).  Zijn Chinese naam is 高 罗佩 (Gāo Lúopèi). Hij leverde grote bijdragen in het overbruggen van Chinese culturen en westerse culturen. Klik hier voor meer.

               20 april: 'UN Chinese Language Day' vieren
              Succesvol online gehouden  联合国中文日

 

 

仓 颉 Cāngjié
(~ 5000 BC)

Uitvinder van het originele
Chinees schrift

De 'UN Chinese Language Day' wordt elk jaar wereldwijd gevierd op 20 april en wordt gevierd door UNESCO om de meertalige cultuur en diversiteit te eren. Het evenement werd in november 2010 georganiseerd door het VN-Departement voor Publieke Informatie. Vanaf 2011 werd 20 april gekozen als de Chinese taaldag om hulde te brengen aan Cangjie.
     Cangjie wordt beweerd een officiële historicus van de Gele Keizer te zijn, ongeveer 5000 jaar geleden. Hij was de uitvinder van origineel Chinees schrift. Volgens de legende had hij vier ogen, en toen hij de Chinese karakters uitvond, huilden de goden en geesten en regende gierst in de lucht. ‘Regen van gierst’ in het Chinees is Guyu 谷雨. De datum van 20 april komt overeen met Guyu in de Chinese maankalender.

    Standaard Chinees (Mandarijn) werd in 1946 ingesteld als officiële taal van de Verenigde Naties. In 1973 nam de VN Algemene Vergadering Chinees als werktaal op, wat in 1974 werd gevolgd door de Veiligheidsraad. Steeds meer VN-kantoren en personeelsleden werken met Chinese taal. Mandarijn is ook een van de vier officiële talen van Singapore. (Met materiaal van: Wikipedia)

    Language Plaza zal op 20 april 2021 (19: 30-21: 30) een online Chinese feestavond houden om de Chinese taaldag te vieren. Deze feestavond is georganiseerd voor onze leden en genodigden. Als u geïnteresseerd bent in het leren van Chinese taal en cultuur, bent u van harte welkom om de avond bij te wonen als waarnemers. Quizwinnaars worden beloond.
     Opvolgen: Neem contact met ons op voor de Chinese cultuur quiz of de presentatie van de feestavond.